top of page
Search

Olieverf 3: uitwerken en details

  • Writer: Ine de Laak
    Ine de Laak
  • Mar 27, 2021
  • 2 min read

Updated: Apr 16, 2021

Uitwerking opzet

Dit is het moment dat je de gehele opzet gaat uitwerken tot het definitieve resultaat. Als het goed is heb je nu, na diverse transparante lagen opgebracht te hebben, reeds een diep en warm resultaat gekregen dat klaar is om uitgewerkt te worden naar het uiteindelijke resultaat. Transparante kleuren zijn met name geschikt om te glaceren. Dekkende kleuren zijn geschikt om diepte te creëren in een schilderij en gebruik je bij het werken in lagen vooral in de eerste - onderste lagen. Op de tubes van de betreffende fabrikanten staat vermeld (vaak met ++) welke mate van transparantie de verf heeft. Ook in deze laag blijft het erg belangrijk dat je meer medium of olie toevoegt dan de voorgaande laag.


Aangezien je tijdens deze stap zeer waarschijnlijk meer dan één laag gebruikt om het uitwerkproces te volbrengen moet je uiteraard bij elke laag meer medium of olie toevoegen. Zorg dat elke laag die je aanbrengt transparant blijft. Dit is makkelijk te controleren door het feit dat je de voorgaande lagen nog moet kunnen zien. Als je mengt met wit om te verlichten gebruik dan het zinkwit. De bedoeling is tijdens deze stap dat je werkelijk

de situatie creëert die je als resultaat voor ogen hebt. Het is in principe nu niet meer mogelijk om grote veranderingen aan te brengen.

Werk in proces - Met dank aan Rina Broens

Uitwerking opzet wil zeggen dat je alle lichtdelen gaat ophelderen en alle schaduw en donkere delen accentueert. Tevens zou je daar waar nodig enkele kleurnuances kunnen aanbrengen. Zoals eerder genoemd kan deze stap diverse lagen bevatten. Zoveel als nodig is om tot je beoogde eindresultaat te komen. Tussendoor laat je het werk drogen. Een olieverfschilderij kan wel een week droogtijd nodig hebben. Het is daarom fijn om meerdere werken tegelijkertijd onder handen te hebben.


Detaillering: de kers op de taart

De laatste hand die je legt aan je werk bestaat uit de detaillering. Hier ga je in principe alleen nog zeer kleine facetten van het werk aanpakken. Dit kan zijn het nog verder ophelderen van lichte delen dan wel bepaalde delen contrastrijker maken of strakker uitlijnen. De kleur wit heeft een transparante (zinkwit) en een dekkende kleur wit (titaanwit). De laatste toetsen in wit (glimlichten) maak je met titiaanwit. Wederom is het erg belangrijk dat je weer meer olie toevoegt in deze laag dan de voorgaande laag waar het op geschilderd wordt.

De taart is klaar, nu de kers nog...

 
 
 

Comments


© 2022 Ine de Laak

bottom of page